Ingyenes parkolás ügyfeleinknek Tovább

2016. szeptember
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Monthly Archives: szeptember 2016

Allergia

allergia3

Az allergia hypersensitivitási (túlérzékenységi) reakció, amely az antigének és az antitestek között zajlik. Végső soron egy túlzott válasza az immunrendszernek valamilyen általában kívülről jövő anyagra. Ezek normális körülmények között nem okoznak válaszreakciót. Ezek az anyagok az allergének. Ilyenek a pollen, atka, penészspóra, de lehetnek gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek is. Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.

Egyes és kettes típust különböztetünk meg. Az egyesbe tartoznak az atópiás betegségek (allergiás rhinitis, allergiás conjunktivitis, atópiás dermatitis és allergiás asthma, urticaria vagy csalánkiütés és GI táplálkozási allergiák). Az egyes típusú reakcíók kifejezett gyakoribbá válása figyelhető meg az utóbbi években. Az oka legvalószínűbb, hogy a latex termékeknek tudható be. Műanyag vesz minket körül és az ezekkel való huzamosabb kontakt okozhat urticáriát, rhinitist, conjunktivitist, legrosszabb esetben anafilaxiát. Az atópiás betegek típusosan örökletes hajlammal rendelkeznek IgE antitest-mediált túlérzékenységi reakció kifejlődésére.

Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed, ún. anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.

Az allergia kimutatására több módszer is létezik, melyek közül kettő a legelterjedtebb. Ezek a provokációs tesztek és a vérvételek. A vérből az össz IgE szintet mutatják ki, ami nem mindig elegendő. Ennél pontosabb az allergén specifikus Ige szint kimutatása.

Az allergia terápiájában fontos szerepet játszik a megelőzés. Oki terápia sajnos még nem létezik. Alternatíva lehet a hiposensitivitásos immunterápiai. Ennél a módszernél a betegnek egyre nagyobb mennyiségű allergént adnak. Tüneti terápiában a vezető gyógyszerek az antihistaminok. Ezeknek széles spektrumát lehet kapni a patikákban. Néhány esetben eredményt lehet elérni calcium adásával is, de erre abszolút bizonyítékok nincsenek, mint ahogy a homeopátiás terápiára sem. Itt is a nagyon pici mennyiségű allergén bevitele alakíthat ki válaszreakciót a majdani nagyobb mennyiségű allergének kivédésére.

WGM

Forrás: MSD, Wikipedia