Ingyenes parkolás ügyfeleinknek Tovább

2021. április
h k s c p s v
« ápr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Migrén

migrénhez

Féloldali jellege miatt a görögök hémikraniának, nevezték, a latin hemicrania forma közvetítésével innen származik az ófrancia migraine, magyarul migrén.

A migrén rohamokban jelentkező fejfájás, mely többnyire lüktető jellegű, közepes vagy súlyos erősségű, fizikai terhelésre erősödik. Az egyes rohamok között a beteg panasz és tünetmentes. Kísérő tünet lehet hányinger, hányás, foto- és fonofóbia. 80% aura nélküli migrén. 20% aurával járó migrén. A migrén a fejfájások egyik speciális változata, sokan az erős, hosszan tartó fejfájás szinonimájának tartják. A többnyire féloldali fejfájást sok esetben látászavarokból, vibráló, cikkcakkos fényekből álló migrénaura előzi meg. Mozgászavarok is jelentkezhetnek..

Szakaszok: 1. Szakasz: Feszültség, tompultság, ételek, szagok iránti érzékenység, indokolatlan jókedv (24 órás) 2. szakasz: aura: 60 perces: izgalmi tünetek, látótérkiesés, felvillanó színes foltok, csőlátás, 3. Szakasz: fejfájás 4. Szakasz: lábadozás (fáradság, kimerültség)

A fájdalom tipikusan visszatérő, lüktető, féloldalas, és rohamszerűen jelentkezik. Hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység kísérheti. A betegség pontos oka nem ismert, az agyi erek görcsös összehúzódását majd kitágulását (amit a szerotonin szint emelkedése majd csökkenése vált ki), valamint egyfajta hátulról előre, hullámként terjedő agyi működészavart sejtenek a panaszok mögött. A migrénrohamok mechanizmusa még nem egészen ismert. A migrén kialakulását több egymást kiegészítő elmélettel magyarázzák. Ezekben az elméletekben fontos szerephez jutnak a különféle ingerületátvivő anyagok, mint a szerotonin, a glutamát, a nitrogén-monoxid és a CGRP.

Magyarországon körülbelül 1 millió a migrénes (a népesség 10%-a!). Nőknél háromszor gyakoribb, mint férfiaknál.

Mivel az ipari országokban az utóbbi negyven évben gyakorisága a kétszeresére-háromszorosára nőtt, ezért feltételezik, hogy a környezeti tényezők és az életmód is szerepet játszik kialakulásában. Az arra érzékeny egyéneknél bizonyos anyagok és helyzetek rohamot váltanak ki. Ide tartoznak a hormonális változások, a stressz, az alvás, és az élelmiszerek. Ezek a tényezők egyénenként különbözők, és a fejfájások naplózásával mutathatók ki.

A leggyakoribb rohamokozók a stressz, az életritmus felborulása, a kialvatlanság vagy a túl sok alvás és a környezet. Néhány betegnél a roham a stressz elmúlása után jelentkezik, például hétvégén. A leggyakoribb rohamkiváltó környezeti ingerek az időjárás és a szagok.

A nőknél még a havi ciklussal járó hormonális változások is a gyakoribb rohamkiváltók közé tartoznak. A migrénes nők felénél jelentkezik ez a probléma.

A migrénesek kétharmada összefüggést lát bizonyos élelmiszerek vagy élvezeti szerek fogyasztása és a rohamok fellépése között. A leggyakoribb ilyen cikk az alkohol. Emellett a glutamát-, a tiramin-, a hisztamin-, és a szerotonintartalmú élelmiszerek és élvezeti szerek is gyakran keltenek rohamokat, például a vörösbor, a csokoládé és a sajt, kínai ételek (NA-glutamát), citrusfélék, banán). A kávét is gyakran hibáztatják. Sok beteg azonban az aurafázisban különösen kíván egyes élelmiszereket vagy élvezeti szereket, és ezeket tévesen teszi felelőssé a rohamért. Így túlbecsülik az élelmiszerek és élvezeti szerek jelentőségét a rohamok kiváltásában. Egyes gyógyszerek, különösen a nitrogén-monoxidot felszabadító értágítók is kelthetnek rohamokat. Családi halmozódások vizsgálata során egy bizonyos öröklődési hajlamot is megállapítottak, mely talaján gyakrabban alakul ki.

Migrén terápia:

—Nem gyógyszeres—provokáló faktorok kiiktatása: stressz, alváshiány, élelmiszerek. Kerüljük a migrénes rohamokat kiváltó tényezőket. A stressz, kialvatlanság, fáradtság, éhség, szomjúság, szem túlzott igénybevétele, túl sok monitornézés, alkohol, nikotin, koffeines üdítők, pezsgő, borok, glutamát, aszpartám, egyes ételek (pld. tojás, zsíros húsételek, csokoládé), tartósítószerek, szennyezett levegő, autófüst, időjárási frontok, kevés folyadékfogyasztás, kiszáradás egyértelműen fokozzák a rohamok kialakulásának esélyét. Az egészséges életmód és táplálkozás, testmozgás nagyon javasolt.

 —Gyógyszeres

-rohamkezelés: alapelv, hogy a rohamkezelést a legelején kell elkezdeni

-nem specifikus rohamgyógyszerek: nem szteroid fájdalomcsillapítók, paracetamol, majd ha ez kevés az analgetikumokat kombinálják coffeinnel, és/vagy antiemeticumokkal

-specifikus terápia: ergotamin,és a piramis csúcsa, a végső gyógyszer a triptánok (Cinie, Imigrán)

William H. Thompson 1884-ben hatásosnak találta az anyarozs kivonatát a migrénre, ezzel megvetette a modern migrénterápia alapjait. Ennek hatóanyagát, az ergotamint Arthur Stoll izolálta először 1920-ban. Az ergotamin hatásmechanizmusának felfedezése újabb gyógyszerek, a triptánok kifejlesztéséhez vezetett.[2]

A rohamot kezelni kell, minél hamarabb, megfelelő gyógyszerrel, megfelelő dózisban, hányingercsillapítás! A kínzó fejfájással járó migrénes roham megszüntetésére ma már kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ezeket többnyire csak szakorvos írhatja fel. A speciális antimigrén gyógyszerek elérhetőek tabletta, orrspray, illetve injekció formájában. Ezek hiányában fejfájáscsillapító gyógyszert alkalmazhatunk.

-intervallumkezelés: rohamok közötti időszakban kap kezelést a beteg ha havi 4et meghaladja a rohamok száma, vagy a beteg hatékony rohamkezelése nem megoldott. Szakorvos feladata ezt megállapítani. A kezelés átlagban 3-6 hónap. Kivizsgált és diagnosztizált migrén esetén a rohamok megelőzésére speciális gyógyszerek vannak. Ezek a kialakult roham megszüntetésére nem alkalmasak, kizárólag a megelőzésre. Orvosi utasítás szerint béta blokkoló, kalcium-csatorna blokkoló, antidepresszáns, agyi keringésjavítók és migrén ellenes gyógyszerek alkalmazhatók. Amennyiben nincs ellenjavallat, az orvos beleegyezésével magnézium, B vitamin szedhető megelőzésképpen. Elengedhetetlen a vérnyomás normalizálása.

Amennyiben lehetőség van rá, csöndes, nyugodt, sötét szobában le kell pihenni, legjobb aludni. Ágynyugalom, hideg vizes borogatás, a halánték masszírozás jót tesz. Enni a hányinger miatt ne próbáljunk. Inni nagyon fontos, de semmiképpen sem alkoholt. Esetenként a kávé jót tehet, de másoknál éppen rontja a panaszokat. Régi módszer az illatterápia. Eukaliptusz, levendula vagy rozmaring párologtatásával a roham kezdetekor megelőzhető a fájdalom fokozódása. Vattába csomagolt kámfort a fülünkbe téve enyhül a migrén. Amennyiben a panaszaink fokozódnak, tarkómerevség, láz, zavarodottság, újabb látászavar, bénulás vagy bármi szokatlan jelenség lép fel, sürgősen forduljunk orvoshoz.

ingyenes parkolás

Gyógyszertárunk a vásárlás idejére INGYENES PARKOLÁST biztosít ügyfeleinek.
A parkolóba való behajtás a Szent László és a Dob utca felől lehetséges.

Parkol1Parkol3Parkol2

akciók

balranyilFriss akciókat talál az “akciók” menüpont alatt.
Aktuális akcióinkról folyamatosan értesülhet Facebook oldalunkon! Kérjük kattintson a bal oldali mezőben a “Tetszik” gombra!