Ingyenes parkolás ügyfeleinknek Tovább

2021. augusztus
h k s c p s v
« jún    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Napégés

 

Napszakok

A napégés  ultraibolya (UV)-sugárzás hatására létrejövő égési sérülés. A napégés hatására elsődleges tünet az akut fényprovokálta bőrgyulladás (dermatitis solaris). A bőr kivörösödik, ég, másodlagosan jelentkező tünetek lehetnek a kimerültség, zavarodottság, láz, hányinger. A bőr rendelkezik olyan védőmechanizmusokkal, melyek az UV sugarak okozta károsodás kivédésére szolgálnak. Ha azonban a bőr pigmentáltsága nem elég intenzív, az UV-A és a fokozottan gyulladáskeltő UV-B sugarak elleni védelem tökéletlen.  Ha a bőrt kisebb mértékben éri sugárzás, abban pigmentsejtek keletkeznek, s az a bőr lebarnulásához vezet. A tartósan UV-sugárzásnak kitett bőrön különböző tumorok alakulhatnak ki, megnő a bőrrák és a melanóma kialakulási valószínűsége. Ezért elsősorban az UV sugárzás DNS-károsító hatása tehető felelőssé.

A napégésről gyulladásos tünetei a napozás után kb. 1 órával kezdődnek és egy napig erősödhetnek. Hozzá kell tenni, hogy akár 15 perc alatt is le lehet égni (például tengerparton, havas hegyekben, ahol a fényvisszaverődés is fokozza az UV veszélyt) Eleinte a bőrfelület érintettsége nem látható. A kivörösödés 30 perc elteltével kezdődik. A fájdalom általában a behatást követő 6-48 óra között a legerősebb. Az égés további 24-72 óra elteltével kerül a csúcspontra, amit 3-8 nappal később követ a bőr lehámlása. Néhány hétig még viszkethet az érintett bőrterület. Akik hosszú távon vannak kitéve ultraviola sugárzásnak, azoknak a bőre sokkal gyorsabban öregedik. A napon eltöltött percek, órák összeadódnak és a bőrünk fokozottabb öregedését idézik elő. Ezért a legfontosabb ha napozunk a fokozatosság. Akinek a bőre megengedi többször rövidebb ideig edzheti a bőrét a naphoz. Legjobb az UVA és UVB sugarakat megszűrő fényvédelemmel ellátott napkrémek használata. A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UV-A sugárzással szembeni védelemről nem nyújt tájékoztatást. UV-A-védelem (UV-A-PF): az UV-A faktorszámnak legalább a fényvédő faktorszám egy-harmadának kell lennie. A fényvédők a felvitel után 20 perccel fejtik ki hatásukat, ezért a napozás előtt fél órával kenjük be a bőrt és két óra elteltével ismételjük meg. A vízálló készítmények felvitelét is ismételjük meg a fürdőzést követően, mert a törölközővel nagy részét eltávolítjuk! A déli órákban lehetőleg egyáltalán ne tartózkodjunk a napon.
Aki fehérbőrű és anyajegye is van bőven mindenképpen használjon 50 faktoros naptejet. A mai ajánlás egyébként, hogy mindenki használjon minimum 30 faktoros de inkább 50 faktoros napozót. 1 éves korig mechanikai (cink oxidos) napkrémeket ajánlanak a szakemberek.

Ha már leégtünk a helyi bőrkezelés szinte azonnal nyugtatja és csillapítja a fájdalmat. Többféle végy nélkül kapható készítmény közül választhatunk a patikákban. Ezek enyhítik a tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását.Ezek a kamilla, Aloe vera, levendula,körömvirág , panthenolt  tartalmazó készítmények. Nem elég hangsúlyozni, hogy a védekezés a legfontosabb. Az igazán hatásos naptejek, napkrémek, napozás hatására bőrgyógyászati problémákkal társuló bőrtípusok védelmére szolgáló krémek a gyógyszertárakban nagy választékban kaphatók.

Évekkel ezelőtt az ózonréteg elvékonyodása az északi sark közelében indította el azt a világméretű egészségügyi kampányt, ami mindenképpen sikeres volt, mivel a védekezés fontossága eljutott a társadalom nagy részéhez. Az „ózonlyuk” kialakulásáért fő felelős hajtógázak (freon) kivonása pedig 90%-ban megtörtént. Ennek köszönhető, hogy az ózonréteg regenerálódása megkezdődött. Ez a sikeres kampány példaértékű lehetne a Föld széndioxid koncentrációjának visszaszorításában is, ami a globális felmelegedéshez vezet. A figyelmeztetés itt nem tud elég félelmetes lenni. Az, hogy 1-2 fokkal nő az átlaghőmérséklet és az időjárás szélsőségessé válik, nem ugyanaz mintha bőrrákban kellene meghalnunk. Pedig a Cunami és a Catrina is félelmetes volt.

Forrás: Wikipédia, ÉletForma

ingyenes parkolás

Gyógyszertárunk a vásárlás idejére INGYENES PARKOLÁST biztosít ügyfeleinek.
A parkolóba való behajtás a Szent László és a Dob utca felől lehetséges.

Parkol1Parkol3Parkol2

akciók

balranyilFriss akciókat talál az “akciók” menüpont alatt.
Aktuális akcióinkról folyamatosan értesülhet Facebook oldalunkon! Kérjük kattintson a bal oldali mezőben a “Tetszik” gombra!